یکى از آداب و رسوم زمان پیشین این بود که یکدیگر را بهاسم صدا مىکردند، و این نوع خطاب نسبت بهبعضىها خلاف ادب بود، مخصوصاً حضرت رسول اکرم صلّی الله علیه و آله که از مقام والا و احترام خاصى برخوردار بود نمىبایست مثل سایر افراد مخاطب قرار گیرد. لذا خداوندِ متعال، در این رابطه آیهاى نازل فرمود که مسلمین موظّف و مکلّف شدند آن حضرت را رسول اللَّه خطاب کنند. در این میان حضرت فاطمه هم مىخواست بهاین برنامه عمل کند، رسول اکرم صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم از او خواست که بهپدر، پدر بگوید. حدیثى که مىخوانید در همین رابطه است:
عن الصادق علیهالسلام قالت فاطمة علیهاالسلام: لما نزلت: «لَا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَیْنَکُمْ کَدُعَاءِ بَعْضِکُمْ بَعْضًا» سورة نور (24) آیة 63. [ر] هبتُ رسولََ اللَّه صلّى اللَّه علیه و آله و سلم آن أقولَ له: یا أبة، فکنتُ أقولُ: یا رسولَ اللَّه، فأعرض عنّى مرةً أو اثنتین أو ثلاثاً، ثُمَّ أقبل علىّ، فقال: یا فاطمة، إنّها لم تنزل فیکِ و لا فى أهلکِ و لا فى نسلکِ، أنت منّى و أنا منکِ. إنَّما نزلت فى أهل الجفاء والغلظة من قریش أصحابِ البذخ والکبر، قولى: یا أبة، فإنّها أحیى للقلبِ و أرضى للرّبِّ. بحارالأنوار، ج43، باب3، ص32.
از امام صادق علیهالسلام روایت شده که حضرت فاطمه سلام اللَّه علیها فرمود: وقتى این آیه «صدا زدنِ پیامبر را در میان خود مانند خواندنِ بعضی از شما نسبت بهبعضی دیگر قرار ندهید»، نازل شد، من هم ترسیدم از اینکه بهآن حضرت «اى پدر» بگویم، لذا آن حضرت را «یا رسولاللَّه» خطاب میکردم. حضرت یک، یا دو و یا سه بار جوابِ من را نداد، بعد بهمن توجّه کرد و فرمود: اى فاطمه! این آیه دربارة تو، خانواده و نسلت نازل نشده است، تو از من هستى و من از تو هستم، بلکه دربارة بیوفایان و درشتخویان از قریش و گردنکشان و اهل کبر و غرور نازل شده، تو بگو: «اى پدر» بگو که قلبم را بیشتر زنده مىکند و خدا را بیشتر خشنود مىسازد.
- ۰۳/۰۷/۲۱